Stefaan Soenen over wijnproeven

In het wijntijdschrift Perswijn schreef Stefaan Soenen deze zomer een interessante serie artikelen over wijn proeven. We raden het lezen van de volledige serie artikelen ten zeerste aan, maar hieronder alvast een aantal leuke ‘weetjes’:

Najaars proeverijen

Wist u dat mensen ervaringen uit verschillende zintuiglijke kanalen met elkaar vergelijken, bijvoorbeeld smaak en gehoor en smaak en geur? In de psychologie noemt men dit crossmodale perceptie. Dit verklaart waarom mensen wijnaroma’s vaak omzetten in iets visueels. Soenen noemt het voorbeeld van droge Riesling uit de Moezel die veel mensen aan staal doet denken en van frisse Sauvignon blanc die vrolijk smaakt. Poëtische wijntaal en metaforen om een wijn te beschrijven vinden hun oorsprong in het menselijk vermogen tot crossmodale perceptie stelt hij.

Wist u dat op de menselijke tong niet alleen smaak maar ook geurcellen aanwezig zijn? Soenen verwijst naar een wetenschappelijk artikel (Chemical Senses mei 2019) waarin dit wordt aangetoond. Met onze tong proeven we dus niet alleen, we kunnen er ook een (heel ) klein beetje mee ruiken!

Wist u dat de geur van vanille in wijn (afkomstig van rijping op eikenhouten vaten) mensen vaak de indruk geeft dat er sprake is van restzoet? En dat wat Soenen ‘snoeperige aroma’s van esters’ noemt dat ook doen? En dit terwijl er feitelijk helemaal geen sprake is van restzoet?
Wist u dat ook muziek en kleuren in de omgeving invloed hebben op hoe de smaak van wijn wordt waargenomen?

De serie artikelen van Stefaan Soenen is te vinden in Perswijn jaargang 2019. Voor deze blog vormde ‘Proefpersonen gezocht’, Stefaan Soenen, Perswijn jaargang 32 nr. 5 augustus 2019 de inspiratie.

Interessant artikel?